НАЈНОВО

ЖивотПсихологија

Сигнали на телото кои покажуваат дека сте под преголем стрес

Емоционалниот стрес е навистина сериозен доколку трае долго и тој може да се манифестира физички на различни начини.
Ова се четири многу јасни физички знаци дека сте под огромен стрес.

Недостиг на енергија

Стресот не само што влијае на нашиот ум, туку и на нашето тело. Тој придонесува за лачење на хормонот на стресот, кортизол кој ни ја одзема енергијата и не прави постојано уморни.
Освен тоа, тоа носи и забрзано дишење и брзо чукање на срцето. Резултатот е голем замор и летаргичност. Доколку не се преземе нешто, тоа може да влијае и на сонот, предизвикувајќи несоница или лоши соништа.

Лоша исхрана

Самото лачење коритизол го зголемува апетитот и придонесува за лошо и неконтролирано јадење.

Пад на имунитетот

Долгорочниот стрес придонесува за ослободување на кортизол во крвотокот што влијае негативно на многу функции во нашето тело, вклучувајќи го и имунолошкиот систем.

Главоболка

Доколку често ве боли главата, а немате проблеми со мигрена, тогаш тоа е предизвикано од долгорочниот стрес.

Поврзани новости