Лазања со тиквички и кашкавал – Супер едноставно, но вкусно јадење

0
Споделивања

Во потрага по вкусни и креативни идеи за ручек или вечера, ви носиме рецепт за освежително ново издание на класичен италијански деликатес – лазањи со тиквички и кашкавал.

Состојки:

* 600 гр тиквички
* 50 гр путер
* лажица сув зачин
* 12 кори за лазањи
* 100 гр горгонзола
* 50 гр моцарела
* 15 гр пармезан

За бешамелот:

* 50 гр путер
* 50 гр брашно
* литар млеко
* лажица сув зачин
* сол, бибер

Подготовка:

Измијте ги тиквичките и исечете ги по должина на тенки парчиња. Пропржете ги кратко на путер, додадете сол, бибер и зачини по вкус, па тргнете ги од оган.

Варете ги корите во солена вода неколку минути.

Загрејте го путерот во тенџере, додадете го брашното и пропржете со мешање. Постепено додавајте млеко и мешајте додека не се добие густа и мазна смеса. Сол, бибер и зачинете по вкус.

На дното на огноотпорен сад ставете малку бешамел сос, одозгора ставете слој лазања, прекријте со тиквички, моцарела, горгонзола и пармезан, па покријте со уште еден слој лазања. Повторете ја постапката се додека има материјал.

Завршете со бешамел сос, па печете во рерна на 220 степени околу 25 минути.

На здравје!

0
Споделивања
Exit mobile version