НАЈНОВО

ВестиМакедонија

11.612 вработени во март останале без плата, откри УЈП

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска на брифинг со медиуми откри дека во минатиот месец 5716 работодавачи не поднеле М-ПИН пријава за плата.

„Во месец март регистрирани се 69.156 работодавачи со 555161 вработени. Од нив 56.073 исплатиле плата, а 5716 работодавачи за 11.612 вработени не испратиле плата за третиот месец од годината“, брифираше Лукаревска.

Од почетокот на годината до денес се извршени 1.522 контроли и кај 702 субјекти се констатирани неправилности во однос на неиздавањето на фискални сметки и непоседување фискален апарат. Контроли имало и кај 33 златари од Тетово, Гостивар, Кичево и Битола, а кај 18 од нив имало огромни разлики во непријавениот промет кои се движеле и до речиси 3 илјади евра. Надлежноста за одземање на нелегалниот златен накит е кај пазарната инспекција, брифираа даночниците.

Даночните инспектори во јануари и март ја посетиле и популарната Пластичарска улица во Скопје. Во првиот месец од 30 контролирани субјекти, кај 28 имало неправилности (не издавале фискална сметка и неводеле евиденција на прометот. Тие добиле 15 дневна забрана за вршење дејност.

-Со ГПР системот се следи дали нивниот промет се зголемува или стагнира. Дел од нив во контролите во март ја поправија работата – брифираа од УЈП. А тоа значи дека од 37 контролирани субјекти во март, неправилно работење е забележано кај 25, велат од УЈП.

Фирми кои вршат поштенски услуги, транспортираат стоки, како и ресторани и салони за мебел, веќе извесно време се под “опсервација“ на даночниците, бидејќи имаат многу млади управители (18 годишна возраст) или многу постари (над 75 годишна возраст), брифираше Лукаревска.

-Направени се четирисеттина контроли и се гледа данокот на личен доход – велат од институцијата.

Изминатиот период во акциски контроли, бил проверуван и јавниот здравствен сектор. Од 10 проверени клиники во комплексот „Мајка Тереза“, дури четири од нив не издавале фискални сметки. Се проверило и работењето на поликлиниките во рамки на Здравствен дом – Скопје и таму од 13 контроли, било заклучено дека пациентите во 4 поликлиники не добиле фискални сметки.

-Беа проверувани и 16 приватни здравствени установи во Гостивар, а кај две имаше неправилности – соопшти Лукаревска.

Поврзани новости