НАЈНОВО

ЗабаваЗанимливости

Дали знаете каква боја на автомобили најмногу има на патиштата?

Околу 39 проценти од возилата произведени ширум светот се бели по боја, според истражувањето на германската автомобилска компанија за бојадисување БАСФ.

Сепак, додека белата е најпопуларна боја во сите региони, постојат значителни разлики во регионалната дистрибуција на бои.

Додека во азиско-пацифичкиот регион, скоро секој втор автомобил е бел, во Северна Америка и ЕМЕА регионот(Европа, Блискиот исток и Африка), само еден од три автомобили е бел, се вели во соопштението на БАСФ.

Другите ахроматски бои – црна, сива и сребрена боја – доаѓаат веднаш по белата по популарност. Заедно, тие покриваат уште 39 проценти од возилата. Овој тренд се одрази во уште еден сегмент: Кај џиповите.

Но, светот не е само црн или бел. Останатите 22 проценти од новите возила беа хромирани минатата година. Околу девет проценти од произведените возила биле сини, додека седум проценти се црвени.

Другите помали возила обично се со различни бои. Покрај сината и црвената, кафеавата и беж боја се сè почести бои, особено во регионот ЕМЕА (Европа, Блискиот исток и Африка).

Со околу 77 проценти од ахроматските бои кои доминираат на патиштата во регионот ЕМЕА, белата, која е исто така најпопуларна боја, е во благ пад. Распространетоста на сребрената боја исто така благо опаѓа, при што сивата продолжува да расте со околу 20 проценти од сиви автомобили на пазарот.

Хроматскиот сегмент е исто така во пораст: скоро секој четврти автомобил во Европа има некои хроматски бои. Во тој сегмент, сината продолжува да води со 11 проценти удел на пазарот. Со околу 160 различни нијанси, сината, исто така, води со разновидноста на своите нијанси.

Беж бојата, со својот удел од два проценти, се издвојува за прв пат.

Ахроматските бои се распространети на северноамериканските патишта: белата, црната, сребрената и сивата боја покриваат околу 77 проценти од пазарот, следејќи ги глобалните трендови.

Сепак, дистрибуцијата на бои е поизбалансирана, бидејќи најпопуларната бела боја опфаќа само околу 29 проценти од автомобилите. Северноамериканскиот пазар е предводник на транзицијата од белата боја – оние со жолти подтонови – кон поладни бели – оние со сини подтонови и бисерни ефекти, особено во луксузни и електрични возила.

Покрај тоа, Северна Америка е светски лидер во популарноста на пикап возила. Бидејќи комуналните возила се преселиле во царството на луксузот, тие се повеќе темни и луксузни во црна боја, покрај сè уште голем број на бели возила (38%) и релативно висок дел од црвените (11%).

Во азиско- пацифичкиот регион, скоро секој втор автомобил е бел со процент од 49 проценти, што е исто така најголем процент кај сите региони. Белата бисер боја е исто така популарна. Црната, од друга страна, сè уште е меѓу понепопуларните бои во однос на другите делови на светот, но добива важност како спортски и индивидуален израз.

Поврзани новости