НАЈНОВО

ВестиЕкономија

Доларот падна на најниско ниво наспроти еврото во последните седум месеци

Американскиот долар во понеделникот се лизна на седуммесечен минимум во однос на еврото, бидејќи трговците се обложија дека неодамнешните економски податоци ќе ги поттикнат Федералните Резерви да го забават темпото на зголемување на каматните стапки, додека поризични валути имаат корист од Кина што повторно ги отвори своите граници.

Еврото порасна за 0,96% на 1,0747 долари, што е негово највисоко ниво во однос на зелената банкнота од 9 јуни, додавајќи го петочниот раст од 1,17%.

Фунтата се зголеми за 0,87% до 1,21975 долари во однос на доларот, надградувајќи го петочниот митинг од 1,5%, додека швајцарскиот франк скокна за 0,82% на 0,92 долари, што е најсилно од почетокот на март.

Потезите го продолжија понискиот тренд на доларот, кој во последните три месеци од 2022 година ја забележа најголемата квартална загуба во последните 12 години. Тоа беше поттикнато главно од верувањето на инвеститорите дека ФЕД нема да ги зголеми стапките над 5%, од сегашниот опсег од 4,25%-4,50%, бидејќи инфлацијата и растот се заладуваат.

„Има многу луѓе кои ги гледаат фјучерсите на фондовите на ФЕД и се чини дека може да добиеме едно зголемување на каматните стапки во февруари, а потоа евентуално намалување на стапката на крајот на годината и тоа, мислам, го отвора патот за многу луѓе да се обложуваат во однос на доларот“, рече Едвард Моја, висок пазарен аналитичар во Оанда.

Фјучерсите на ФЕД покажуваат дека инвеститорите веруваат дека најверојатниот исход за состанокот на ФЕД во февруари е зголемување од 25 базични поени. „Повикот за консензус е дека на крајот на годината доларот ќе биде многу понизок и многу луѓе се обидуваат да се понапредат од таа трговија“, рече Моја.

ФЕД ги зголеми каматните стапки за 50 базични поени минатиот месец, откако испорача четири последователни зголемувања од 75 базични поени минатата година, но рече дека најверојатно ќе ги задржи каматните стапки повисоки подолго време за да ја скроти инфлацијата.

Два одделни извештаи во петокот насликаа слика за економија која расте и додава работни места, но каде што севкупната активност се навалува кон територијата на рецесија, што ги натера трговците да го продаваат доларот во однос на низа валути.

Поврзани новости