ЗабаваЗанимливости

За еден ден умреле повеќе од 1.700 луѓе и повеќе од 3.500 животни – Ова е најсмртоносното езеро во светот

Малото вулканско езеро Ниос во Камерун е познато како најсмртоносното езеро во светот од 1986 година, кога уби повеќе од 1.700 луѓе и повеќе од 3.500 животни.

Иако сето ова звучи како сценарио од хорор филм или некоја приказна, тоа навистина се случило и на некој начин ги потврди митовите и легендите кои со децении кружат за езерото старо 400 години.

Пред вулканската ерупција на 21 август 1986 година се слушнал еден вид татнеж или гром кој ги разбудил жителите на околните населени места, а потоа со млазници од по неколку метри била исфрлена вода.

Бела пареа излегувала од таа вода и формира облак кој се проценува на меѓу 300 илјади и 1,6 милиони тони и кој се шири со брзина од околу сто километри на час. Потоа се случило катастрофа, при што 1.746 луѓе и повеќе од 3.500 животни ги загубија животите во околните села и градови.

Оние кои излегле да проверат од каде доаѓа татнежот, биле пронајдени задушени на улица, а останатите починале во сон. Кога облакот се расчистил на 23 август, биле откриени само четворица преживеани, кои се разбудиле по 36 часа.

Она што довело до катастрофата е фактот што во езерото со векови се акумулирал јаглерод диоксид, а потоа стигнал до површината, што предизвикало експлозија, односно ерупција. За тоа придонесле и обилните дождови предизвикани од лизгање на земјиштето во областа непосредно пред оваа катастрофа.

Во меѓувреме, во ова езеро се поставени цевки за извлекување на јаглерод диоксид од неговото дно, но се стравува дека се уште постои ризик од природна катастрофа бидејќи се верува дека природниот ѕид на ова езеро постојано слабее.

Исто така, се верува дека само еден земјотрес може да го уништи некогашниот кратер на вулканот, сегашното дно на езерото, а испуштањето на смртоносниот гас повторно може да ги загрози животите на околу 5 илјади луѓе.

Поврзани новости