НАЈНОВО

ЗабаваЗанимливости

Мистичниот број 7 – Интересни тајни кои се кријат зад оваа бројка

Според истражувањето на математичарот Алекс Белос, од 44.000 испитаници, секој 10-ти одговорил дека омилен број му е бројот 7. 

Фасцинацијата со волшебниот број 7 датира одамна во историјата, а ова се некои од најинтересните факти за магичната седумка:

– Виножитото има седум бои, а старите Грци верувале дека тоа е поради бројот на денови во неделата. Од друга страна, Исак Њутн го подели спектарот на бои на пет главни бои – црвена, жолта, зелена, сина и виолетова, а подоцна додаде портокалова и индиго за да го направи бројот седум.

– Од првите десет броеви, бројот 7 е единствен, бидејќи не се дели со ниту еден број. 

– Во Јапонија има седум среќни богови. Исто така, има седум смртни гревови, но и седум доблести – смирение, целомудрие, добрина, трпение, трудољубивост, толеранција и воздржување.

– Оптималниот број часови што луѓето треба да ги спијат е точно седум. Истражувањата покажаа дека луѓето кои спијат помалку или повеќе од тоа може да развијат срцеви заболувања.

– Неделата беше многу важна и во христијанството. И во другите религии овој број игра важна улога, така што во јудаизмот, Универзумот има седум небеса, а седмото небо, каде живее Бог, често се споменува.

– Античкиот свет има свои седум чуда, а исто толку има и чуда на современиот свет.

– Бројот седум беше среќен за писателот Ј. К.

– Бубамара има седум точки на крилјата, има седум континенти во светот, а Снежана ги имаше своите седум џуџиња.

– Во Јапонија има седум среќни богови. Исто така, има седум смртни гревови, но и седум доблести – смирение, целомудрие, добрина, трпение, трудољубивост, толеранција и воздржување.

-И да не ја заборавиме,, седмицата на лота” којамногу добро знаеме што значи. 

Поврзани новости