ЗабаваЗанимливости

Ова е најстуденото село во светот: Температурите се случува да паднат до – 60%C

Селото Ојмјакон се смета за најстуденото место во светот.

Имено ова село се наоѓа во Република Јакут, а она што е неверојатно или дури и незамисливо што таму во зима температурите се случува да паднат до – 60%C. Од друга страна пак, во летниот период, температурите се задржуваат над 30%C.

Најниската температура на ова место достигна неверојатни -71,2°C. Ветерот дува многу ретко, а годишно паѓаат нешто повеќе од 200 милилитри дожд.

Погледнете го видеото во продолжение.

 

Поврзани новости