ЖивотПатувањa

Париз на врвот на најмоќните туристички метрополи во светот

Според истражувањето на Светскиот совет за патувања и туризам (WTTC), Париз, главниот град на Франција, е рангиран на првото место меѓу најмоќните и најзначајните туристички градови во светот,

WTTC е водечка организација во туристичката индустрија, а има објавено истражување за најмоќните метрополи во областа на туризмот во светот.

Според овие податоци, Париз е еден од најмоќните и најзначајните туристички градови во светот, ако се земат предвид продажбата на музејски билети, резервациите на хотели и туристичките трошоци, како и пристигнувањето на туристите.

Трошоците на туристите кои го посетија Париз минатата година надминаа 35 милијарди долари.

И покрај фактот што се изградени неколку нови спортски објекти пред Олимпијадата во 2024 година во Париз, значителна инвестиција е направена во инфраструктурата или безбедноста во градот за пречек на туристите кои доаѓаат.

На WTTC листата, по Париз, на листата се Пекинг, Лондон и Њујорк.

Поврзани новости