ЗабаваЗанимливости

Плишаното мече денес е најпопуларна детска играчка, но сте знаеле ли како се родила идејата за неа?

Плишаното мече наречено Теди е можеби најпопуларната играчка во целиот свет. Но, сте знаеле ли како се роди оваа идеја?

Во 1902 година, во месец ноември, гувернерот на Мисисипи, Ендрју Х. Лонгино, го поканил претседателот Рузвелт на лов. Тој ја прифатил поканата и отиде во Мисисипи на тридневен лов на мечки. Но, по три дена, патувањето на претседателот се претворило во неуспех. Сите други ловеле мечки, но Рузвелт, и покрај неговите најдобри напори, не го сторил тоа. За да го спасат денот, водичите ја пронашле мечката и ја врзале за дрво за да може претседателот да ја убие.

Кога бил повикан да пука, Рузвелт ја погледнал мечката и одбил да го стори тоа бидејќи сметал дека пукањето би било неспортско. За само неколку дена веста за ова стигна до печатот ширум САД.

Карикатуристот Клифорд Бериман го овековечи потегот на претседателот во цртан филм што го виде Морис Михтом, сопственик на продавница за слатки во Бруклин.

Тој дошол на идеја да го користи како бизнис модел. Од самиот Рузвелт побарал дозвола да ги нарече плишаните играчки што ги направила неговата сопруга „Теди мечиња“.

Откако Рузвелт даде дозвола да се користи неговото име на играчката, Михтом започна со масовно производство на мечиња.

Денес, плишаното мече е најпопуларното плишано мече во целиот свет.

Поврзани новости