НАЈНОВО

Занимливости

Проверете колку луѓе во светот го носат вашето име или презиме – и во кои земји ги има најмногу

Колку луѓе во светот го носат вашето име? Сега тоа можете да го проверите.

Научниците од Универзитетот во Лондон во 2016 година создадоа интерактивна мапа која открива сè за вашето презиме.

Меѓутоа, оваа мапа не покажувала колку е вообичаено презимето во целиот свет, но сега можете да го проверите на веб-страницата forebears.io.

Станува збор за платформа која им овозможува на корисниците да го истражуваат потеклото на имињата и презимињата, како и информации за нивната распространетост низ светот.

Можете да пронајдете интересни информации за потеклото на името, неговата зачестеност во одредени земји и слично. Пребарувањето е можно по континенти, но и по одделни земји во светот.

Само внесете го вашето име во пребарувачот, а платформата ќе ви го покаже потеклото на името, како и во која земја е најпопуларно. Исто така, можете да дознаете и колку луѓе на светот го имаат вашето име или презиме.

На пример, името Кристина е словенска, скандинавска и германска верзија на името Christina. Тоа во суштина значи „христијанка“.

Или, на пример, името Никола од каде потекнува, во кои држави колку е често.

Поврзани новости