НАЈНОВО

ЗабаваЗанимливости

Светот кој го знаеме или не? – 10 чудни и најлуди факти за луѓето и животните

Светот може да се рече дека сеуште го откриваме, па така постојано слушаме некакви факти за него кои не ни се познати. Забавни, воодушевувачки, но еве кои се најлудите.

– Сите бебиња се раѓаат со сини очи.

– Има 50% шанси во група од 23 луѓе, двајца да се родени во ист ден.

– Ноктите ви растат побрзо кога ви е ладно.

– Кога гледате во светлото небо и гледате бели точки, ја гледате вашата крв, тоа се белите крвни зрнца.

– Стапалата обично произведуваат половина литар пот секој ден.

– 20% од кислородот што го дишете го користи вашиот мозок.

– ,,Гневот” кај ајкулите започнува уште пред да се родат. Тие можат да нападнат и во утробата! Ембрионите од тигарската ајкула почнуваат да се напаѓаат едни со други во утробата на мајката.

– Нашето тенко црево е најголемиот внатрешен орган во нашето тело.

– Многу цицачи, вклучително и мачки и кучиња, одат на прсти за разлика од луѓето кои одат на стапала.

– Ако магаре и зебра имаат бебе, тоа се вика Зонкеи.

Поврзани новости