НАЈНОВО

Автомобили

Дали е поевтино да се вози на бензин, дизел или електричен автомобил?

Кога првпат се купува автомобил, електричните автомобили се генерално поскапи од автомобилите на бензин и дизел, иако со субвенции оваа разлика може да се намали. Сепак, се поставува прашањето кога ќе се земат вкупните трошоци, кој тип на автомобил е најевтино да се вози?

Компаниите Leaseplan и ALD Automotive се обидоа да дадат одговор на ова во опсежно истражување, со извештајот наречен „Mobility Guide 2023“.

Според нивните податоци, во Германија километар извозен со електричен автомобил чини 43 центи, додека со SUS мотор во просек чини 44 центи. Се земаат предвид набавната цена, трошоците за енергија и даноците. Трошоците за одржување и поправка исто така се обично помали.

Во Италија, Шпанија и Шведска, електричниот автомобил може да заштеди и околу 1 цент по километар, а електричните автомобили имаат најголема предност во Белгија и Австрија со по 5 центи по километар.

Поврзани новости