Здравје

Храна што треба да ја јадете доколку „страдате“ од пролетни алергии

Пролетта пристигна и повеќето со нетрпение го очекуваат доаѓањето на потопло време, можноста слободното време да го поминат надвор, во природа или во градините на омилените кафулиња.

Меѓутоа, времето кога природата се „буди“ носи и многу проблеми во вид на алергии. Покрај користењето на докажани производи од аптека, човекот може да си помогне и со видот на храната што ја јаде.

Експертите препорачуваат да се јаде што е можно повеќе храна богата со витамин Ц во овој период, бидејќи се покажа дека го намалува алергискиот ринитис, иритациите во горниот респираторен тракт предизвикани од тревата, плевелот и поленот од дрвјата. Оние кои на пролет „страдаат“ од алергии треба секој ден да јадат портокали, грејпфрут, лимони и лимети.

Покрај агрумите, доматите се и одличен извор на витамин Ц. Доматот со средна големина содржи околу 26 проценти од препорачаната дневна вредност на витамин Ц, а содржи и ликопен, друго антиоксидативно соединение кое помага во борбата против системското воспаление. Ликопенот полесно се апсорбира од телото кога се готви, па можете да се одлучите за конзервирани или варени домати.

За отокот и иритацијата во пазувите, очите и грлото може да се помогне ѓумбирот кој се користи илјадници години за низа здравствени проблеми, од гадење до болки во зглобовите. Ѓумбирот содржи антиоксидантни, антиинфламаторни фитохемиски соединенија.

Во исхраната треба да се вклучи и куркума. Нејзината активна состојка, куркумин, е поврзана со намалени симптоми на многу воспалителни болести и може да помогне во намалувањето на отокот и иритацијата предизвикани од алергискиот ринитис. Куркумата може да се зема во таблети, тинктури или чаеви и во храната, а потоа би било пожелно да се додаде црн пипер, бидејќи ја зголемува биорасположивоста на куркуминот до 2.000 проценти.

Постојат некои докази дека омега-3 масните киселини од рибата можат да ја зајакнат отпорноста на алергии, па дури и да ја подобрат астмата. Затоа, изберете особено „мрсна“ риба со мала содржина на жива, како лосос, скуша, сардина и туна.

Поврзани новости