Состојки:
– 1 кг компири
– 200 гр брашно
– 200 мл млеко
– 100 мл минерална вода
– 2 јајца
– 250 гр шунка
– 2 чешниња лук
– сол, бибер
– магдонос
– масло
– 1 лажица сув билен зачин
Подготовка:
Излупете ги компирите, ситно изрендајте ги и исцедете ги. Додадете ги брашното, млекото и шунката кои претходно сте ги исечкале на мали парчиња.
Измешајте ги изматените јајца, малку сол, бибер, сечканиот магдонос, издробениот лук и сувите зачини. На крајот додадете минерална вода.
Во тавче загрејте малку масло и рамномерно распоредете ја подготвената смеса како да печете палачинки. Печете ги палачинките од двете страни додека не поруменат.
Послужете со салата по избор, пишува Coolinarika.
Добар апетит